Koruyucu Uygulamalar

Pedodonti uzmanı tarafından yapılan çocuk diş tedavileri kapsamında yer alan koruyucu uygulamalardan bazıları; fissür örtücü, florür uygulaması, remineralizasyon tedavisi ve yer tutucu uygulamalarıdır. 

Fissür Örtücü Uygulaması

6 yaşlarında ağız içerisine süren daimi 1. azı dişleri çürümeye en yatkın dişlerdir. Çünkü bu yaşlarda çocuklarda henüz ağız hijyeni sağlama ve diş fırçalama alışkanlığı yerleşmemiştir. Bu nedenle ağıza ilk süren daimi diş olan birinci büyük azı dişleri en erken çürüyen dişlerdir ve bu dişlerin çürümesini önlemek amacıyla erken dönemde fissür örtücü uygulaması oldukça önemlidir. 

‘Fissür örtücü’ ismi verilen bu materyal bu dişlerin çiğneyici yüzeyine ince bir tabaka halinde uygulanır ve bakteri birikimini engeller. Aynı zamanda flor salınımı yaparak bu dişleri uzun yıllar çürüğe karşı korur. Yıllar içerisinde çiğneme ve tükürük ile birlikte fissür örtücü maddesi aşınarak kaybolur. İleri yaşlarda fırçalama alışkanlığı yerleşmiş olan çocuğun bu dişleri ağızda sağlıklı bir şekilde korunmuş olur.

Florür Uygulaması

Çocuklarda süt ve karışık dişlenme dönemindeyken hem süt dişlerine hem de daimi dişlere yapılan florür uygulaması dişleri çürüğe karşı korur ve dış etkenlere dayanıklı bir hale getirir. Polikliniğimizde üç yaşından itibaren jel veya macun şeklinde topikal florür uygulaması yapmaktayız ve bu uygulama sayesinde dişleri bakterilere karşı dirençli bir hale getirmekteyiz.

Florür uygulaması tüm daimi dişlerin sürdüğü 12-13 yaşına kadar altı ayda bir tekrarlanarak uygulanabilir. Topikal florür maddesi dişlere sürüldükten sonra 1 saat boyunca bir şey yiyip içilmemelidir. Florür uygulaması bilinçli yapıldığı takdirde, bilinenin aksine dişlere veya sistemik sağlığa herhangi bir zararı yoktur. 

Remineralizasyon Uygulaması

Çocuklarda ağız hijyen eksikliği sebebiyle, dişlerin ön yüzeylerinde beyaz opak tebeşirimsi lezyonlar oluşabilir. Bu lezyonların sebebi diş minesindeki mineral kaybıdır. Demineralizasyon sonucu oluşan bu lezyonlar yıllar içerisinde tedavi edilmez ise kalıcı hale gelebilir. Estetik kaygı yaratan bu lezyonlar aynı zamanda dişlerin çürüğe çok daha fazla yatkın olmasına sebep olur. Polikliniğimizde ICON adı verilen materyal ile bu lezyonlara remineralizasyon tedavisi yapmaktayız. 

Ter Tutucu Apareyi

Süt dişleri alttan gelecek olan daimi dişlerin ağız içerisindeki yerini tutmaktadır. Yer tutucu görevi gören süt dişleri çürük sebebiyle erkenden düşerse veya hekim tarafından çekilmek zorunda kalırsa o bölgedeki boşluğun mutlaka bir ‘yer tutucu aparey’ ile korunması gerekir. Eğer boşluk korunmaz ise arkadaki dişler öne doğru kayarak bu boşluğu kapatacak ve alttan gelen daimi dişin doğru pozisyonda sürmesine engel olacaktır. 

Mesializasyon ismi verilen bu arkadan öne doğru kayma hareketi sebebiyle, alttan gelmesi gereken daimi diş farklı bir pozisyonda sürebilir ve bunun sonucunda çeşitli çapraşıklıklar, yer darlıkları ortaya çıkabilir. Tüm bunları önlemek için zamanından önce düşen süt dişinin yeri mutlaka korunmalıdır.