Çocuklarda süt dişleri altan gelen daimi dişlerin yerlerini korumakta ve daimi dişler ağız içerisine sürmeden önce yer tutucu görevi görmektedirler. Süt dişleri çocuklarda çiğneme fonksiyonunu sağlarlar ve bu dişlerin kendi düşme zamanları gelene dek ağızda sağlıklı bir şekilde kalmaları gerekir. Her bir süt dişinin ağızda kalması gereken belli süreler vardı ve tüm süt dişlerinin düşüp yerlerine daimi dişlerin gelmesi 12-13 yaşlarını bulabilir.
7-8 yaşlarında ilk olarak alt süt kesici dişler düşler ve yerlerine daimi kesiciler gelir. Ardından üst süt kesici dişler düşerek yerlerini daimi dişlere bırakır. Tüm dişler belli dönemlerde değişir ve 2. Süt azı dişinin değişimi neredeyse 12-13 yaşlarını bulur.
Çocuk diş hekimliği uzmanlık dalı olan Pedodonti, çocuklarda bebeklikten itibaren daimi dişlenmenin gerçekleştiği 12-13 yaşına kadar, hem süt dişlerinin hem de ağızdaki daimi dişlerin tedavilerini ve çürük önleyici uygulamalarını kapsayan bir anabilim dalıdır.
Süt dişlerinde çürük görüldüğü durumlarda aynı daimi dişlerde olduğu gibi dolgu, ampütasyon ve kanal tedavisi gibi tüm gerekli tedaviler uygulanmalı ve düşme yaşına kadar ağızda sağlık bir şekilde kalmaları sağlanmalıdır.