Periodontal hastalıklar dişleri destekleyen diş eti dokusunun çeşitli sebeplerle iltihabi rahatsızlığıdır. Genellikle fırçalama esnasında kanama ile kendini gösterir. Diş eti hastalıkları diş kayıplarından %70 oranında sorumludur. Uzun vadede tedavi edilmeyen diş eti problemleri, çene kemiğinde erime ve diş kaybına kadar giden sancılı bir sürece sebep olabilir.
Diş eti hastalıklarının bulguları nelerdir?
- Fırçalama esnasında veya durup dururken kanayan diş etleri
- Ağrı, hassasiyet, yangı ve sızlama şikayeti
- Diş eti dokusundan gelen iltihabi akıntı
- Diş etinin kızarık ve hiperemik oluşu
- Diş etinin dişlerin üzerinden kolayca ayrılması
- Sallanan dişlerin varlığı
- Devamlı ağız kokusu
Diş eti hastalığının sebepleri nelerdir?
En önemli sebebi, diş ve diş etleri üzerinde uzun süre ‘bakteriyel diş plaklarının’ var olmasıdır. Ağız hijyeni uzun süreli olarak sağlanmadığında veya ihmal edildiğinde bakteriyel plaklar diş ve diş etleri üzerine yerleşir. Uzun süreli temizlenmeyen bu bakteri plakları tartar olarak bilinen diş taşlarına dönüşür. Aynı zamanda bu bakteriler zararlı ürünler salarak diş etlerinde bir iritasyon oluşturmaya başlar. İltihabi durum ilerledikçe bakteriler diş eti ceplerinden daha da derinlere, kemiğe kadar ulaşır ve diş kaybına kadar giden bir tablo oluşur.
Diş eti hastalıkları nasıl önlenir?
Mutlaka düzenli diş fırçalama yapılmalıdır. Diş fırçası ile temizliğin yanısıra mutlaka diş ipi kullanımı ile dişlerin ara yüzleri de temizlenmelidir. Ayrıca fırçalama esasında mutlaka diş etleri de süpürülerek temizlenmelidir. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmeli, gerekli durumlarda diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisinde Neler Yapıyoruz?
Diş eti rahatsızlığı durumlarında polikliniğimizde diş eti uzmanımız (Periodontololoji Uzmanı) tarafından tüm kontrolleriniz yapılmakta ve gerekli görüldüğü durumlarda diş eti tedavisi uygulanmaktadır. Diş eti tedavisinde ilk olarak tüm bakteriler ağız içerisinden uzaklaştırılır, bakteri tutulumuna sebep olan diş taşlarınız tamamiyle temizlenir. Bunun için bazen tek seans yeterli olurken bazen de iki seans şeklinde temizlik işlemi yapılır.
Dişlerin kök yüzeyleri de bakteri tutulumunu önlemek amacıyla düzgün bir hale getirilir. Diş eti cep derinlikleri ölçülerek diğer seanslarda iyileşme oranları değerlendirilir. Hiperemik ve dişten uzağa fazlaca hareket eden diş eti var ise ‘gingivektomi’ denilen işlem ile uzaklaştırılır. Daha ileri vakalarda cerrahi çeşitli cerrahi işlemler uygulanması gerekebilir.